KLİN VEYA KLİNA
3 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Geri: KLİN VEYA KLİNA
Çocukluğumda ve ilk gençlik yıllarında sıkça yediğim bir börek KLİN VEYA KLİNA
Dedelerim mübadele ile 1924 yılında Yunanistan'da Dramaya bağlı Rodoplar'da bulunan Çırnak(chernogovo),Bahan(Bahanova)ve Halıköy köylerinden gelmişler.den gelmişler.
Bu böreğin(klin)asma yaprağı ile yapılanına Lozanika,ıhlamur yaprağı ile yapılanına Lipanika da denir.
YAPILIŞI:Taze asma yaprağı veya ıhlamur yaprakları seçilerek toplanır.Önce yeteri kadar pırasa küçük küçük doğranarak hafif ateşte öldürülür.Tepsinin büyüklüğüne göre mısır unu,ayran ve hazırlanan pırasalar bir kapta hamur haline getirilir.tepsinin altına tere yağı sürülür,üzerine toplanan yapraklar özenle serilir.Hazırlanan mısır unu hamuru bu yaprakların üzerine serilir.Tekrar hamurun üzerine yapraklar özenle yerleştirilir.Fırında veya hafif korun üzerinde pişirilir.Alt üst edilmeden önce KLİN'İN üst tarafı da tereyağı ile yağlanır.Bu şekliyle de yeteri kadar hafif ateşte pişirilir.Sıcak sıcak ve taze ayranla yemesine doyum olmaz.Afiyet olsun.
Dedelerim mübadele ile 1924 yılında Yunanistan'da Dramaya bağlı Rodoplar'da bulunan Çırnak(chernogovo),Bahan(Bahanova)ve Halıköy köylerinden gelmişler.den gelmişler.
Bu böreğin(klin)asma yaprağı ile yapılanına Lozanika,ıhlamur yaprağı ile yapılanına Lipanika da denir.
YAPILIŞI:Taze asma yaprağı veya ıhlamur yaprakları seçilerek toplanır.Önce yeteri kadar pırasa küçük küçük doğranarak hafif ateşte öldürülür.Tepsinin büyüklüğüne göre mısır unu,ayran ve hazırlanan pırasalar bir kapta hamur haline getirilir.tepsinin altına tere yağı sürülür,üzerine toplanan yapraklar özenle serilir.Hazırlanan mısır unu hamuru bu yaprakların üzerine serilir.Tekrar hamurun üzerine yapraklar özenle yerleştirilir.Fırında veya hafif korun üzerinde pişirilir.Alt üst edilmeden önce KLİN'İN üst tarafı da tereyağı ile yağlanır.Bu şekliyle de yeteri kadar hafif ateşte pişirilir.Sıcak sıcak ve taze ayranla yemesine doyum olmaz.Afiyet olsun.
yagne- Yeni Üye
-
Mesaj Sayısı : 6
Yaş : 69
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : istanbul-kırklareli
İşiniz : eğitim
Ad Soyad & İme Prezime : ahmet memiş
Tesekkur : 1
Puan : 2
Kayıt tarihi : 03/02/09
Character sheet
Blog: Blog
Geri: KLİN VEYA KLİNA
yagne demiş ki:Çocukluğumda ve ilk gençlik yıllarında sıkça yediğim bir börek KLİN VEYA KLİNA
Dedelerim mübadele ile 1924 yılında Yunanistan'da Dramaya bağlı Rodoplar'da bulunan Çırnak(chernogovo),Bahan(Bahanova)ve Halıköy köylerinden gelmişler.den gelmişler.
Bu böreğin(klin)asma yaprağı ile yapılanına Lozanika,ıhlamur yaprağı ile yapılanına Lipanika da denir.
YAPILIŞI:Taze asma yaprağı veya ıhlamur yaprakları seçilerek toplanır.Önce yeteri kadar pırasa küçük küçük doğranarak hafif ateşte öldürülür.Tepsinin büyüklüğüne göre mısır unu,ayran ve hazırlanan pırasalar bir kapta hamur haline getirilir.tepsinin altına tere yağı sürülür,üzerine toplanan yapraklar özenle serilir.Hazırlanan mısır unu hamuru bu yaprakların üzerine serilir.Tekrar hamurun üzerine yapraklar özenle yerleştirilir.Fırında veya hafif korun üzerinde pişirilir.Alt üst edilmeden önce KLİN'İN üst tarafı da tereyağı ile yağlanır.Bu şekliyle de yeteri kadar hafif ateşte pişirilir.Sıcak sıcak ve taze ayranla yemesine doyum olmaz.Afiyet olsun.
Bizim köyde(kirklareli/pehlivanköy) pek yapildigini görmedim fakat guzel birseye benziyor gerekli malzemeyi ayarladigimda bir gun deneyecegim

Tesekkurler
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 50
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test -
Geri: KLİN VEYA KLİNA
asma ve ıhlamur yaprağında börek kimbilir ne kadar lezzetli olur.
loder- Yeni Üye
-
Mesaj Sayısı : 5
Yaş : 52
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : babaeski
İşiniz : işçi
Ad Soyad & İme Prezime : isminiz
Sülale ismi : Sülale ismi
Tesekkur : 0
Puan : 0
Kayıt tarihi : 01/07/07
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz