GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Помаците се опознават в интернет

Aşağa gitmek

default Помаците се опознават в интернет

Mesaj tarafından pomaklar.com Ptsi Ocak 24, 2011 5:33 pm

Помаците се опознават в интернет
Сайтовете, дискутиращи проблемите на общността, се увеличава

Нахит ДОГУ
През последните месеци интернет сайтовете, засягащи помашката тема, се увеличиха. Определящи себе си като помаци от различни страни като България, Турция, Гърция, Босна и други европейски държави, създават уеб пространство. Най-обсъждани теми са културата, историята и всекидневието на помаците в Балканските страни и някои европейски държави.
Взависимост в коя страна живеят, се определят по различен начин. За това допринася самочувствието и самоидентификацията им, и, разбира се, имат и различни политически предпочитания. Специалистът по балканските въпроси Антонина Желязкова подчертава, че помаците не са етнос, а културно-религиозна общност. Според нея помаците са културно малцинство.
Не всички от общността са съгласни с Желязкова. В сайта, озаглавен „Информационен форум на помашкия народ”, който се намира на адрес http://pomak.yetkin-forum.com, макар да не са посочени никакви териториални претенции към някоя страна, е публикувано помашко знаме, трибагреник от червен, зелен и черен цвят.
В информационния форум на „помашкия народ” могат да се прочетат още статии за помаците в Турция и по-точно в градове като Одрин, Къркларели, Бурса, Балъкесир, Истанбул и др. Никъде не се посочва кой е създателят на сайта, читателите само могат да изпращат електронна поща до авторите му.

В сайта за запознанства facebook е създадена страница под името „Демократично помашко движение”. Тук потребителите осъществяват запознанства, обменят мнения по различни теми. Човек с ник Дуйгу пише: „Приятели, моля посочете откъде мога да си сваля помашко-турски речник”.
Мехмет пък иска да се абонира за помашкото списание и пита как може да направи това. За разлика от другите интернет форуми, в този авторът на сайта е посочен. Форумът се поддържа от Ибрахим Кенар, който живее в Стокхолм.
Запитахме Кенар защо авторите на другите сайтове не посочват свободно имената си. Според него, причината е все още в съществуващия страх. „Не те гледат с добро око нито в България, нито в Турция или пък в Гърция ако говориш за помашка култура”, казва Кенар. Според него помаците не са настроени агресивно към никоя държава или друга общност, а просто искат да се опознаят.

Сайтът (www.pomaks.blogspot.com) публикува статии за помаците от българския и чуждия печат. Могат да се прочетат анализи като „Проблемната индентичност на помаците”, „Въобразеният етнос на политическия непотизъм”, „Българският преход и помаците” и др.
В статия от френския вестник „ Монд Дипломатик”, който се публикува и в сайта, се посочва, че проблемът за съществуването на „помашка нация”, „помашки етнос”, „помашки език” има своята предистория.
“През последните 19 години отделни събития се оказват сегменти на един неслучаен и сложен, но еднопосочен по целеполагането си, спекулативно интернационализиран и формулиран проблем. Едва ли някой е предполагал, че от възстановяването през 1989-1990 г. на турско-арабските имена на част от българското население, изповядващо исляма, ще се стигне до днешното поставяне на проблема за наличие на „помашки етнос” в Република България и императивното искане той да бъде признат институционално” пише в материала на френския вестник.

В друг сайт (www.pomakresim.blogspot.com) се публикуват снимки на помаци от България, Турция и Гърция. Може да се прочете за „помашката граматика”.

Представителите на тази общност в различни страни по света търсят начин да се опознават. Споделят в сайтовете за живота им такъв, какъвто го живеят. Едва ли друг може да представи помаците по-добре от тях самите.

http://nahitdogu.blogspot.com/2008/11/blog-post_28.html

pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 50
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Помаците се опознават в интернет

Mesaj tarafından Misafir Ptsi Ocak 24, 2011 9:24 pm

Pomakların mücadelesi pomak kimliğine ,geçmiş ve geleceğine sahip çıkacak toplumsal birliktelik yaratmak olmalıdır.Kişilerin çabaları,başarıları ve ulaştıkları konum pomaklar için değerlidir. Tebrikler.
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz