GLASUVA NA POMAČİ & ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Sini Mantısı

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

default Sini Mantısı

Mesaj tarafından pomaklar.com Bir Çarş. Eyl. 23, 2009 4:44 pm

Sini Mantısı



Trakya mantısı olarak da isimlendirilen bu mantının asıl adı sini(tepsi) mantısıdır.
Diğer yörelerin mantılarında olduğu gibi mantıların kaynayan suya atılması ile değil, kayamış suyun siniye alınarak demleninceye kadar ocakta çevrilmesi şeklinde hazırlanışıyla diğerlerinden ayrılır. Ayrıca diğer mantılardan farklı olarak öncesinde fırınlaması gerekmektedir.

Üç aşamalı bir yapımı vardır. Hamurun hazırlanması, iç harcının hazırlanması ve fırınlanmış mantıya yağlı suyun verilerek demlendirilmek üzere ayrıca ocakta pişirilmesi. Bu arada, sevenler için demlendirme aşaması tavuktan elde edilmiş et suyu ile de uygulanabilir. Diğer mantılarda raslanan servis aşamasında üzerine yoğurt dökülmesine bu mantıda raslanmaz.

Malzemeler

Hamuru İçin


Un
Ilık Su
Tuz
Sıvı Yağ

İç Harcı

3 Baş orta büyüklükte soğan
250 gr kıyma
Tuz, karabiber, kekik, nane, ( isteğe göre pulbiber )

Demlendirmek için

3-4 bardak su ya da tavuktan elde edilmiş et suyu
Margarin, tereyağ veya sıvı yağ

Yapılışı

Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.
Oklavayla açılan hamur, keskin bir bıçakla 2 cm genişliğinde kareler halinde kesilir.
Başka bir tavada iç harcı hazırlanır. Burada iki şekilde hazırlama yoluna gidilebilir :Birincisi malzemenin yoğrulduktan sonra çiğ olarak katılması, diğeri ise kavrularak elde edilen harçtır.
Bunun için soğanlar rendelenip suyu sıkılır. İçerisine kıyma ve baharatları karıştırılıp köfte hamuru gibi iyice özlenerek yoğrulur.

Sini Mantısı İkinici yolda ise, küp küp doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulup, kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekince baharatları ve tuzuyla iyice kavrulur.
Kare şeklinde kesilmiş hamurlara, el ucuyla alınan kıyma harcı konulur.
Orta kısmı açık kalacak, görünecek şekilde hamurun iki tarafı sıkılarak birleştirilir.
Altı yağlanmış bir siniye dizilir.
Hamurları pembeleşinceye ve iç malzemesinin iyice piştiğine emin oluncaya değin orta hararetli fırında fırınlanır.
Mantı fırınlandıktan sonra, başka bir tencereye su konulup kaynatılır. İsteğe göre bir miktar sıvı yağ, tereyağ veya margarin kaynayan suya ilave edilir. Burada tercih edilecek yağ damak zevkinize göredir. Hatta yağlu su hazırlamak yerine, tavuktan elde edilen et suyu da bu mantıyı çok lezzetli yapan bir başka tercihtir.
Kaynayan su mantıların üzerine gezdirilerek, sini bir ocağın üzerine alınır.
Ocağın üzerinde çevire çevire, üzerine bir başka sini kapatılarak pişirilir.
Pişirmenin kıvamı, mantı suyunu içinceye kadar geçen zamandır.
Ilık olarak tabaklara alınarak servis edilir.

http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/hamur-isleri/119-sini-mantisi.html

_________________
Edna Pomashka Obich
Bir Pomak Sevdası
www.facebook.com/pomakistan
avatar
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1454
Yaş : 44
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İsveç ( Pehlivanköy )
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Tesekkur : 42
Puan : 1467
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Sini Mantısı

Mesaj tarafından abdera Bir Salı Kas. 06, 2012 6:14 pm


Üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ilave edilirse tadından yenmez olur =))
avatar
abdera
Moderatör
Moderatör

Kadın
Mesaj Sayısı : 6
Yaş : 37
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İstanbul
İşiniz : Mühendis
Ad Soyad & İme Prezime : Saadet Gerçek
Tesekkur : 3
Puan : 11
Kayıt tarihi : 19/07/12

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz