GLASUVA NA POMAČİ & ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Kırklareli Mutfağı / Ali ÇAKIR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

default Kırklareli Mutfağı / Ali ÇAKIR

Mesaj tarafından pomaklar.com Bir Paz Haz. 05, 2011 3:17 pm


Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi olan Ali ÇAKIR, 2008 yılından beri üzerinde titizlikle çalıştığı ”Kırklareli Mutfağı” isimli kitabını Kırklareli Valiliği’nin katkılarıyla yayımladı. Kitap denenmiş tarifleri ve özel fotoğraflarıyla yöre mutfağı konusunda incelikli bir çalışmanın ürünü.

Kitabı ilgililer Kırklareli Valiliği’nden ücretsiz isteyebilirler.

Kitapta yemekler 12 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; çorbalar, sebze yemekleri, et yemekleri, baklagiller, hamur işleri, spesiyaller, yumurta yemekleri, salatalar, tatlılar, komposto ve hoşaflar, kışa hazırlık ve turşulardır.

Kitapta 175 yemek tarifi ölçüleri, hazırlama ve pişirme süreleriyle birlikte verilmiştir. Tabii ki burada en önemlisi 157 tarifi tek tek hazırlamam ve sonra fotoğraf çekimlerini yapmamdır. Bu fotoğraflar da okuyucuya yemeği yaparken en büyük yol gösterici ve yardım edici unsur olacaktır. Eksik olan 18 tarifin fotoğraflarını ise ikinci baskıda tamamlayacağım.

Kitapta bulabileceğiniz yemekler kategorik olarak şöyle sıralanabilir.

Çorbalar; Ciğer çorbası, ciğerli tavuk suyu çorba, düğün çorbası, ısırgan otu çorbası, terbiyeli işkembe çorbası, kelle paça, kesme çorba, kıymalı domates çorbası, kulak çorbası, kuzu kulağı çorbası, labada çorbası, yoğurt çorbası, misket çorbası, ot çorbası, ovmaç çorba, yeşil mercimek çorbası, tavuk suyu çorba, tarhana çorbası, sütlü hamur çorbası, sütlü çorba (doğum çorbası), tavşan çorbası, patates çorbası, mısır çorbası(kaşe)

Sebze Yemekleri; Buzağlık mantarı, çamlık mantarı, ekşimikli biber, ekşimikli menemen, fırında kırmızıbiber dolması, fırında labada sarma, gelincik boranisi, gelincik yemeği, gelincikli ısırgan otu, yaprak sarma, ıspanaklı ısırgan otu, labada boranisi, labada sarması, mancar, mısır unlu lahana sarması, patates köftesi, pirinçli gelincik yemeği, sarımsaklı patates, yalancı kapama, ıspanak köftesi.

Et Yemekleri; Ciğer kapama, yahni, kale, keser köfte, Kırklareli köftesi, kuzu kapama, oğlak kebabı, oğlak kapama, papaz yahnisi, sızdırmalı pırasa, sızdırmalı soğan aşı, sulu köfte, tavuk kapama, unlu tavuk, bıldırcın kebabı.


Baklagiller; Anız fasulyesi, börülce, paspala fasulyesi.

Hamur İşleri; Akıtma, Boşnak böreği (pita), Boşnak mantısı, çıplak, ekşimikli kesme, ekşimikli kulak, ekşimikli kuru pazı böreği, ekşimikli yağlamaç, gelincik otlu börek, ısırgan otlu gözleme, karma aş, kaygana, keçi ayağı, kıvrım böreği, kızarmış ekmekli kesme, köy ekmeği, kulak, kuskus, lokma, sini mantısı, mısır unlu tuzlu kek (luçenik), nohutlu ekmek, pirinçli börek, yağlı çörek, yağlamaç, mısır çöreği.

Spesieller; Acı sos, ahlat turşusu, üzüm turşusu, ayran paparası, börülceli tavuklu pilav, bulgur pilavı (doğum pilavı), treypa, ekşimik ısıtması, ekşimikli kaçamak, hardaliye, kaçamak, kavurmalı kaçamak, kzızılcıkdere sucuğu, pekmezli kaçamak, pırasa bulamacı, plaksa (mısır unlu börek), sızdırma, tarhana kaşası, süt bulamacı, sütlü biber turşusu, ayran kaşası, sulu kaçamak, un kaşası, domates bulamacı, ekmek paparası, urup.

Yumurta Yemekleri; Cici papa (yumurtalı ekmek), oturtma yumurta, sızdırmalı yumurta, soğanlı top yumurta, sucuklu yumurta, tarla yumurtası.

Salatalar; Börülce salatası (papuda), cevizli turp, çoban salata, gelincik salatası, kuzu kulağı (ekşi ot), manca, piyaz, yoğurtlu turp.

Tatlılar; Yumurta helvası, erik bulamacı, fırında irmik tatlısı, gazozlu kek, höşmerim, irmik helvası, kalbura bastı, kaşık helvası, kaymaçina, zerde, peçkada kabak tatlısı, saraylı, tez pişti, tırtıl, acema kule, nişasta helvası.

Komposto ve Hoşaflar; Erik kompostosu, güvem, kızılcık, pancarlı erik kompostosu, vişne kompostosu.

Kışa Hazırlık; Kurutulmuş acı biber, elma kurusu, erik kurusu, kesme, sivri biber kurutma, kışlık pazı, vişne reçeli, kokulu tuz, kuru nane, kurutulmuş domates, kurutulmuş kırmızı biber, kuskus, kuzu otu, pancar pekmezi, tarhana, kırma yufka, kızlcık marmelatı, incir reçeli.

Turşular; Cin biber turşusu, kavun keleği turşusu, kırmızı domates turşusu, kıymalı turşu, lahana turşusu, patlıcan turşusu, salatalık turşusu, yağlı turşu, yeşil domates turşusu
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

_________________
Edna Pomashka Obich
Bir Pomak Sevdası
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
avatar
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1454
Yaş : 45
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İsveç ( Pehlivanköy )
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Tesekkur : 42
Puan : 1467
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz