GLASUVA NA POMAČİ & ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Kachamak

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

default Kachamak

Mesaj tarafından pomaklar.com Bir Çarş. Haz. 27, 2007 7:45 pm

KAÇAMAK


Derin bir tencereye yarıya kadar su doldurulur.Su kaynamağa başlayınca üzerine tencerenın dolmasına 1-2 parmak kalana kadar mısır unu doldurulur.Üzeri düzlenir.Kaynamaya başlayan su düzenlenen üst kısımda çatlaklar meydana getirmege başladığı anda ''kaçamarka''(karıştırma için kullanılan genelde kızılcık ağacından yapılan 60-70 cm boyunda 2-3 cm çapında olan sopa) ile suyun üstlere kadar kaynamasını saglamak için 5-6 adet delik açılır.[/size]
[size=12]Kaynama esnasında yeteri kadar tuz atılır.Kısık ateşte su bitene kadar kaynatmağa devam edilir.Kaynama ile mısır ununun tamamı ıslanıp suyun koyulaştığı ve bitmege başladığı anda ateşten alınan tencere yere konur etrafı bezle izole edilip ayak aralarına sıkıştırılarak kaçamarka ile ara vermeden seri bir şekilde çok koyu bir hamur halini alana kadar karıştırılır.
Tercihe göre bir kısmı yoğurt veya pekmez ile yemek için kaşıkla lokmalar halinde bir tepsi içine dizilip soğumaya bırakılır.Kavurmalı yapılacaksa sıcak tencerede bırakılan bir kısım kaçamagın içine kavurma doğranır,dağılana kadar karıştırmaga devam edilir.Sıcak servis yapılır.


KOLAY KAÇAMAK

MALZEMELER

8 su bardağı su, Aldığı kadar mısır unu, 20 gr tereyağı, Tuz,

Üzeri için: Lor peyniri

Suyu bir tencereye alıp kaynatın. Tuzunu ekleyip karıştırın. Mısır ununu azar azar eklerken tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince tahta kaşığı 2-3 yerine batırıp 1 dakika daha pişirerek suyunu çektirin. Katılaşınca ocaktan alıp tepsiye boşaltın.

Tereyağını bir tavada kızdırıp üzerine gezdirin. Tahta kaşıkla yedirerek iyice karıştırın. Kaşığın sırtı ile üzerini düzeltin. Lor peyniri serpiştirip sıcak olarak servis yapın.



En son POMAK tarafından Cuma Nis. 17, 2009 3:34 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

_________________
Edna Pomashka Obich
Bir Pomak Sevdası
www.facebook.com/pomakistan
avatar
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1454
Yaş : 45
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İsveç ( Pehlivanköy )
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Tesekkur : 42
Puan : 1467
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından KARANLIKlı Bir Salı Tem. 03, 2007 2:45 pm

kaçamağı çok seviyorum ya biraz ağır oluyo ama olsun bak canım çekti şimdi Smile
avatar
KARANLIKlı
Moderatör
Moderatör

Kadın
Mesaj Sayısı : 88
Yaş : 25
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İstanbul (kırklareli-Demirköy)
İşiniz : Öğrenci
Ad Soyad & İme Prezime : Şeyma
Sülale ismi : Kalar
Tesekkur : 7
Puan : 4
Kayıt tarihi : 02/07/07

Character sheet
Blog: Blog

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Kachamak / Bakarık

Mesaj tarafından pomaklar.com Bir Ptsi Şub. 23, 2009 1:58 pm

BAKARİK

MALZEMELER 6 kişilik
* 4 su bardağı un
* 1 su bardağı mısır unu (kavrulmuş)
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 su bardağı toz şeker
* 100 gr. çamfıstığı

YAPILIŞI:

Suya tuzu katıp kaynamaya başlamadan, tencerenin dibindeki kabarcıklar büyümeye başlarken suya bir avuç mısır unu atıp, devamlı karıştırın. Topaklanmalar bitince, ikinci avucu atıp durmadan karıştırın. Mısır unu bitene kadar devam edin. Kısık ateşte karıştıra karıştıra 10 dakika kaynatın. 20-25 cm. çapında 2-3 cm. derinliği olan servis kabına boşaltın. Soğumadan şekeri üzerine serpin. Fıstığı tereyağı ile kavurun. Şeker eriyince tereyağını üzerine döküp, ılık olarak servis yapın.

http://site.mynet.com/aliermism/


En son POMAK tarafından Salı Şub. 23, 2010 3:41 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

_________________
Edna Pomashka Obich
Bir Pomak Sevdası
www.facebook.com/pomakistan
avatar
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1454
Yaş : 45
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İsveç ( Pehlivanköy )
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Tesekkur : 42
Puan : 1467
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından palaneco Bir Paz Ocak 31, 2010 5:25 am

BUNUN DİĞER ADIDA KAÇAMAK MI.BEN ÖYLE BİLİYORUM ANNEM YAPAR BİZ ÜZERİNE ŞEKER DEĞİL D PEKMEZ KOYARIZ.TEŞEKKÜRLER.
avatar
palaneco
Yeni Üye
Yeni Üye

Erkek
Mesaj Sayısı : 3
Yaş : 47
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : manisa
İşiniz : GIDA MÜHNDS.
Ad Soyad & İme Prezime : neco pala
Tesekkur : 0
Puan : 3
Kayıt tarihi : 21/09/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından palaneco Bir Paz Ocak 31, 2010 6:01 am

ÜZERİNE PEKMEZ İLE SÜPERRR OLUYO.
avatar
palaneco
Yeni Üye
Yeni Üye

Erkek
Mesaj Sayısı : 3
Yaş : 47
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : manisa
İşiniz : GIDA MÜHNDS.
Ad Soyad & İme Prezime : neco pala
Tesekkur : 0
Puan : 3
Kayıt tarihi : 21/09/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından münevver Bir Cuma Şub. 12, 2010 1:37 pm

birde tepsiye kavurmayı yayıp üzerine kaçamağı koyacaksın,üstüne bol tereyağ ve ateş üzerinde altını kızartıcaksın,yanına da ayran veya yoğurt ohh afiyet olsun
avatar
münevver
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 70
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : istanbul istanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime : münevver korkmaz
Tesekkur : 2
Puan : 6
Kayıt tarihi : 04/02/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından İlyasağalı pomak Bir Ptsi Şub. 22, 2010 11:37 pm

BENCEDE BUNUN ADI KAÇAMAKTIR
avatar
İlyasağalı pomak
Yeni Üye
Yeni Üye

Erkek
Mesaj Sayısı : 7
Yaş : 59
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : EDİRNE/ÇAN İlyasağaçiftliği
İşiniz : memur
Ad Soyad & İme Prezime : Muzaffer YALÇIN
Tesekkur : 0
Puan : 8
Kayıt tarihi : 08/02/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından decenqua Bir Çarş. Mart 03, 2010 11:18 pm

Hep merak etmişimdir bu yemeği.Gönen,Manyas,Bursa bölgesindeki Çerkesler buna Kaçamak derler.Aslında bunu Türkiyedeki ve Kafkasyadaki bütün Çerkesler yaparlar,hatta Gürcülerde.Çerkesler Basta veya Abısta derler.Gürcüler Mamırsa der.Bizim Gönen Çerkeslerininde daha çok kaçamak deyişlerini hep düşünmüşümdür niye diye.
Gönen yöresinde Pomaklar çok.Belki ortak kelimeyi yakalamış olabilirler.Birde Gönen,Manyas,Bursa Çerkesleri ilk önce Kafkasya Çıkışında Osmanlılar tarafından Balkanlara yerleştiriliyorlar.Ve oraya gidince oranın Yerli halkınında bunu yaptığını fark ediyorlar.Öyle zannediyorum nüfus olarakta orada yoğun olan ve yoğun olarak ifadelendirilen bu kelimenin ortak taşınması da gerçekleşiyor Marmara bölgesine göçle.Çünkü Kaçamağı Makedon ve Boşnaklarda yapıyor.Hatta kısmen bilen Arnavutlarada Rastladım.
Enteresan,Kafkaslardan Balkanlara uzanan lezzet serüveni.
Zaten Balkanlar Avrupanın Kafkasyası,Kafkasyada Asyanın Balkanları değilmi.Kaçamak kadar coğrafyada çok benzer.

Benim sülalem,atalarım yani 1864'de Kafkasyadan çıkıştan sonra Balkanlarda şimdi yoğuslavyada bulunan Novisaad bölgesine yerleştiriliyor.Daha sonra 1878'de Balıkesire göç ediliyor.15 yıllık bir yaşam serüveni var orada binlerce Çerkesin.

Demekki bu yemeğin adı Pomakça Kachamak.
Adiğece Çerkescesinde: Basta
Abazaca Çerkescesinde: Abısta
Gürcüce: Mamısa..

Bunu Kafkasyalılar şöyle yerler.Ortasını kaşık sırtı marifetiyle çukurlaştırırlar.Tabi bu yemeği daha dern bir kapta veya Sini üzerinde tepe şeklinde yaparlarki çukur derin olsun.Çukurun içine Tereyağı koyarlar.Sırf Manda kaymağı da koyan olur.Hatta bilhassa kızartılmadan cıvıkımsı yımırtada konur.Kaçamak sıcak iken bir kaç ay önce,hatta bir yıllık kurutulmuş adeta taş gibi sertleşmiş Çerkes peynirleri dilimlenir ve kaçamağn kenarlarından içlerine gömülür.Kaçamağın sıcaklığı,harareti ile o peynir süner,lastikleşir adeta.
Kaçamağın yanında ayrı bir kapta Çerkesce L'epsı denen haşlama et yemeği de yapılır bulundurulur.Birde ayrıca başka küçük bir kapta Çemene benzeyen,Çerkeslerin Acıka dedikleri salçamsı bir sosta bulunur ve afiyetle bu yemekler bir ondan,bir öbür parçadan alınarak yenir.

Biz Çerkeslerdede bu böyledir dostlar.
avatar
decenqua
Üye
Üye

Erkek
Mesaj Sayısı : 49
Yaş : 57
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : 50 Balıkesir/Gönen
İşiniz : Emekli
Ad Soyad & İme Prezime : Recep ŞEREF
Sülale ismi : Çerkezlerin (Adiğe) Decen Sülalesi
Tesekkur : 27
Puan : 89
Kayıt tarihi : 25/02/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: Kachamak

Mesaj tarafından pomak prensesi Bir C.tesi Ağus. 14, 2010 10:38 am

BU ARDA BİZİM KAÇAMAK KARADENİZLİLERİN MIHLAMASIYLA BENZİYOR.
BİLGİNİZE...
avatar
pomak prensesi
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 9
Yaş : 37
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : istanbul-beyoğlul/kırklarli/demirköy/paspala
İşiniz : muhasebe
Ad Soyad & İme Prezime : sibel talpa buluş
Tesekkur : 7
Puan : 16
Kayıt tarihi : 08/08/10

Character sheet
Blog:

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz